Tenk elsikkerhet i julen (og resten av året)
Tenk elsikkerhet i julen (og resten av året)
Elsikkerhet er like viktig hele året, men ekstra viktig nå som julen nærmer seg og julepynten skal opp i de tusen hjem.
Hvert år oppstår det flere boligbranner som enkelt kunne vært unngått. Det er viktig å ha en gjennomgang av mulige brannfeller i tiden frem mot jul.
- Unngå overdreven bruk av skjøteledninger.
- Sjekk den elektriske julepynten for feil og mangler før bruk.
- De fleste branner starter på kjøkkenet, pass på og vær oppmerksom!
- Opplever du at sikringene går ofte? Kontakt elektriker!
Slik unngår du de vanligste brannfellene i julen
I julen er det mange som koser seg inne med levende lys. Alle vet at uforsiktig bruk av levende lys er brannfarlig, men det er også flere andre brannfeller du bør være ekstra oppmerksom på under julehøytiden.
Hvert år oppstår det flere branner i Norge i julen, som enkelt kunne vært unngått. Du vil derfor ha mye å tjene på en gjennomgang av potensielle brannfeller nå i tiden frem mot jul.
Vanlige årsaker til brann i julen
Selv om elektriske lysestaker generelt er tryggere enn lysestaker med levende lys, er de likevel ikke helt uten brannrisiko. Særlig hvis du er blant de som slår av den elektriske lysestaken ved å vri på en av lyspærene. Dette kan føre til dårlig kontakt og i verste fall være en brannfelle.
Lag deg en vane for å skru av den elektriske lysestaken med bryteren eller dra ut støpselet fra kontakten. Det er også viktig at det sitter samme type lyspærer i lysestaken og at alle pærene lyser like godt.
Lysslynger kan være brannfarlige
Lysslynger er det mange som dekorerer med både inne og ute. Vær imidlertid nøye med å sjekke brukermanualen før du eventuelt legger en lysslynge ned i en bolle av glass eller plast. Innestengte lysslynger kan fort bli veldig varme og enkelte modeller kan være potensielle brannfeller.
Skal du pynte opp med lysslynger ute, er det viktig at du først sjekker om de er godkjent for utendørs bruk.
Sjekk også skjøteledninger, juletrebelysning og annen elektrisk julepynt for eventuelle feil eller mangler før du tar de i bruk.
Julepynt og gardiner kan være brannfeller
Julepynt og gardiner kan også være brannfarlige hvis de ikke plasseres i god nok avstand fra levende lys. For eksempel kan trekk fra vinduet gjøre at gardiner blafrer, og står det da et stearinlys for nære kan det fort begynne å brenne.
Komfyr
De fleste branner starter på kjøkkenet
Det er på kjøkkenet de aller fleste boligbranner starter, og tørrkokte kjeler er en av de vanligste brannårsakene i de tusen hjem. Det lønner seg derfor å til enhver tid ha full oversikt over hva du har gående på komfyren og i ovnen. Dette er spesielt viktig på julaften, hvor det kan bli litt hektisk når julemiddagen skal forberedes.
Et godt tips er å gå til anskaffelse av en såkalt komfyrvakt. Disse styres av en sensor og kutter strømmen til komfyren når temperaturen blir for høy. Komfyrvakter får du kjøpt i de aller fleste butikker som selger elektriske artikler. I nyere leiligheter er dette som regel standard.
Vær også nøye med å skru av kaffetrakteren etter bruk. Hvis du glemmer dette, og da særlig hvis kaffetrakteren har noen år på baken, kan den bli overopphetet og dermed være direkte brannfarlig. Som en generell huskeregel bør du alltid være våken og tilstede når du bruker elektriske apparater – også på kjøkkenet.
Bruker du stekeovn, oppvaskmaskin, vaskemaskinen, og elektriske ovner samtidig, kan det oppstå overbelastning på strømnettet. Dette kan skape uheldige situasjoner, spesielt dersom du bor i en eldre leilighet eller hus hvor el-anlegget er utdatert.
Lad aldri mobiltelefonen om natta
Selv om det i de aller fleste tilfeller går bra, er en grei regel å aldri lade mobilen eller annet elektrisk utstyr om natta. Du bør heller ikke oppbevare mobilen i senga eller i andre møbler for den saks skyld, da den kan bli varm og i verste fall ta fyr.
Har du barn med mobiltelefon, er det ekstra viktig å informere dem om brannsikre rutiner ved lading. Ta også alltid ut laderen fra kontakten etter at telefonen er ferdig ladet. Her kan du lese mer om trygg lading av elektriske artikler.
Ikke bruk vaskemaskin eller oppvaskmaskin mens du sover
På samme måte som ved lading, anbefales det heller ikke å kjøre vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen på natta mens du sover. Det beste er å gjøre dette mens du er våken, slik at du kan slå av maskinen helt når den er ferdig.
I julen med flere levende lys og lysende dekorasjoner er det ekstra viktig å ta en inspeksjonsrunde i boligen før du går og legger deg. Sørg for at alle lys er forsvarlig slukket og trekk ut støpselet fra kontakten på elektriske artikler som ikke trenger å stå på. Da kan hele familien sove trygt.
Visste du at teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er blant de vanligste årsakene til brann i norske husholdninger? Faktisk forårsaker det nesten halvparten av alle branner i Norge. Du er selv ansvarlig for at det elektriske utstyret du har hjemme brukes riktig og er i god stand. Følger du forholdsreglene nedenfor er du på god vei mot et elsikkert hjem.
Slik får du et elsikkert hjem:
Ikke gå fra komfyren mens du lager mat
Husk også å slå av etter bruk. Siden 2010 har det vært et krav til komfyrvakt, som kutter strømmen til komfyren hvis platene blir glemt på. Er elanlegget ditt eldre enn dette bør du ettermontere en komfyrvakt. Unngå i tillegg at det samler seg fett i kjøkkenvifta ved å vaske den med jevne mellomrom.
Slå av apparater og trekk ut stikkontakten
Apparater som TV, PC og lignende utgjør en brannrisiko i standby-modus, i tillegg til at det sløser strøm. Slå derfor av apparatene når du ikke bruker dem. Vær også nøye med å dra ut stikkontakten på alle apparater som inneholder varmeelementer når de ikke er i bruk. Det gjelder utstyr som vannkoker, kaffetrakter, brødrister og hårføner. Jo mer du trekker ut av stikkontakten, desto tryggere er du.
Ikke tørk klær på varmeovnen
Det som kan virke som en lettvint løsning er svært brannfarlig. Varmeovner skal ikke dekkes til, så sørg også for at gardinene ikke henger foran ovnen.
Vær forsiktig med skjøteledninger
De er kun ment til midlertidig og begrenset bruk fordi de kan utsettes for brannfarlig slitasje. Sørg for at du ikke kobler til mer enn det skjøteledningen har kapasitet til, og sørg for at den ikke er slitt eller samler støv, noe som øker faren for brann. Å investere i flere faste stikkontakter er en mer elsikker løsning.
Unngå feil lading
Elektrisk utstyr skal ikke stå til lading uten tilsyn, for også lading kan føre til brannfare. Det innebærer blant annet at du ikke skal lade mobilen om natten.
Ikke vask klær uten tilsyn
Apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel skal bare brukes når du er våken og til stede. Husk også at lofilteret på tørketrommelen skal renses ofte og jevnlig.
Se jevnlig etter varmegang
Gjør det til en vane å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere regelmessig. Oppdager du varmegang, svimerker eller misfarging må du få det sjekket av en elektriker.
Bruk lyspærer med riktig effekt
Ikke bruk sterkere lyspærer enn det lampen eller lampeskjermen er beregnet for.
Tenk på barna
Unngå løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller rom med dyr. Beskyttelseslokk på stikkontakter er også smart med små barn i hus.
Ikke glem brannverntiltak
Ta en jevnlig sjekk av røykvarslere og brannslukningsapparat for å være sikker på at alt fungerer som normalt.
Elsikkerhet på hytta
Glem heller ikke elsikkerhet på hytta. Sjekk at det elektriske anlegget er i orden, og ikke ta med alt av gammelt elektrisk utstyr til hyttebruk. Vurder tilstanden og kvitt deg med det som er modent for resirkulering. Husk å bytte batterier på røykvarsleren, eller å bytte hele røykvarsleren hvis den er over 10 år gammel.
Kontakt en godkjent elektriker
Ønsker du en utbedring av det elektriske anlegget hjemme eller på hytta, må du kontakte en godkjent elektriker som du finner i Elvirksomhetsregisteret. Det lokale eltilsyn (DLE), som er en del av nettselskapene, har ansvar for å være kontrollmyndighet i etterkant. Slik reduseres skader og ulykker som har en elektrisk årsak.
Følger du i tillegg forholdsreglene i denne informasjonen kan du unngå de vanligste brannfellene og være trygg på at du har et elsikkert hjem.